Kreativitet

Läste precis ”Let the elephants run” av David Usher. Han skriver om hur vi som barn är väldigt kreativa och frågvisa till att livets gång gör att vi begränsar oss själva i vår kreativitet genom att skapa regler och rutiner.

In the land of creativity there are no rules…

Vi glömmer bort att vara nyfikna, att fortsätta lära oss och att fantisera. Vi fokuserar på det vi tror är viktigt och på vad som är realistiskt och glömmer därmed bort våra drömmar. Någonstans där inne så finns fortfarande barnet inom oss och vi behöver återgå till att vara personen som tror på det omöjliga. Kreativitet består till 95% av jobb och diciplin och 5% inspiration vilket betyder att vi aktivt måste jobba med vår kreativitet. Det betyder att det inte hjälper att säga ”Jag är ju ingen kreativ person”.

 

Stop looking at creativity as the lottery that someone else won at birth. Start looking at creative thinking as a skill set that you can master if you invest the time to learn how.

5 korta tips att utforska din kreativitet på:

 1. 30-minuters regeln. Ta 30 minuter varje dag och ägna åt kreativitet. Rita, skriv, spåna. ”Invest in your imagination”. Tillåt dig själv att börja skriva och spåna även om det känns som skräp. Det är bättre att skriva ner skräp än att sitta med ett blankt papper. Då kommer det så småningom växa fram något intressant.
 2. Influeras. Skapa dina egna inspirationskällor. Det kanske är en författare, bloggare eller någon i din närhet.
 3. Se dig omkring var du än är. Lägg märke till det du ser, hör och känner. När du väl börjar se på världen på det här sättet kommer allt se annorlunda ut. Upptäck nya platser.
 4. Sluta agera på rutin och jobba på nya sätt. Vi behöver våga bryta våra mönster!  Exempel på vad du kan börja med:
  – Gå en annan väg till jobbet
  – Testa en ny sport/aktivitet
  – Ät något du aldrig testat förut
  – Sov på andra sidan sängen
  -Träffa nya personer
 5. Skriv ner vilka förändringar du varit med om de senaste 5 åren. Skriv också ner vad du ser och vill ska hända de kommande åren.

Sist men inte minst. Se till att du tar till vara dina bästa ideér och skriv en tidsplan på när du ska genomföra dina ideér.

If an idea falls in the forest and no one sees or hears it, did it ever really exist?

 

Dela: