När jag var på SIME förra veckan diskuterades valutan Bitcoin. Jag har tidigare inte hört så mycket om Bitcoin men har efter det läst vidare hur det fungerar. Bitcoin är en digital valuta som du kan handla med på nätet.

Bitcoin är en decentraliserad elektronisk valuta som inte kontrolleras av en enda organisation eller regering. Jag gillar tanken av att ha en digital valuta där vi inte är beroende av banker utan Bitcoins handlas från person till person utan att ha banken som mellanhand. Bitcoin är open-source. Ingen äger det. Det känns som det är helt rätt i tiden och tar makten från företag som exempelvis banker till att enskilda individer tillsammans har makten. Det är inga banker som går emellan och tar avgifter för dina transaktioner. Vi har gått från kontanter till kort men det här är att ta det steget ännu längre.

 

Här är en kort video om hur det fungerar:

 

Hur du kan handla med Bitcoins:

  1. Mining – Mining är en process för att utvinna Bitcoins valuta. Istället för att ha en central myndighet som säkrar och styr penningmängden så sprids detta ut i nätverket.
  2. Tillhandahålla tjänster till andra och få Bitcoins som betalning
  3. Valutaväxling (Bitcoin i utbyte mot dollar eller euro) via Bitcoin provider tjänster som ex. Mt.Gox )

Hur du kan spendera Bitcoins:

  1. Du kan skicka Bitcoins till en person, köpa varor, eller donera till ideella stiftelser som accepterar det, t.ex. Wikileaks, P2P Foundation, Operation Anonymous, Free Software Foundation, Archive.org.
  2. Du kan skicka Bitcoins till någon när du vet deras Bitcoin adress.
  3. För varor kan du köpa produkter från handlare som accepterar Bitcoins. Exempelvis BitcoinDeals.

 

Ett stort problem vi har med våra valutor idag är att de går upp och ner vilket Bitcoins inte görs på samma sätt. Bitcoin är en global virtuell valuta som inte styrs av någon regering.

Baksidan med att du faktiskt kan göra anonyma transaktioner är att det lockar den kriminella världen, det är lättare att exempelvis köpa och sälja narkotika eller andra olagliga produkter och tjänster, utan att spåras av myndigheterna. Det blir också problematiskt om någon hackar ditt konto då banken i dagsläget skulle hjälpa dig. Skulle de däremot hacka ditt Bitcoinkonto och ta alla bitcoins går det inte att spåra. Allt detta tillsammans med säkert mycket fler problem har gjort Bitcoin till väldigt ifrågasatt som valuta.

Frågan återstår hur stort Bitcoin kommer att bli. Idag är det inte så många som accepterar Bitcoins som betalningssätt utan de flesta som handlar Bitcoins gör det som en investering då Bitcoins snabbt ökat i värde under kort tid. Vad tror du? Är Bitcoins framtiden eller inte?

Här kan du läsa mer om Bitcoin.

 

Dela: