blogga

 

Varför är det så svårt att vara konsekvent i sitt bloggande? Oavsett om du bloggar åt ditt företag eller själv så gissar jag att du emellanåt tappar det och bloggar allt mer sällan. Inom Content Marketing är bloggande en väldigt viktigt del, att driva trafiken till din blogg för att på sikt omvandla dem till leads.

Vad du än gör så var konsekvent! För att dra en parallell så kan vi jämföra med morgontidningen. Den kommer varje dag och om den en morgon uteblir så blir de flesta upprörda. På samma sätt är det med personer som börjat följa din blogg och sedan kommer tillbaka gång på gång utan att det finns nya bloggposter att läsa. De blir less och till slut slutar de surfa in till din blogg.

Allt fler företag har förstått värdet i att blogga. I B2B Content Marketing: 2014 Benchmarks, Budgets, and Trends report så var det en majoritet av B2B marknadsförarna som ansåg att bloggande var en viktig del av deras Content Marketing strategi och var den de kallas ”best in class” och det ”mest effektiva” i jämförelse med andra videos, webinars osv.

Jag läste för några dagar sedan ett blogginlägg hos Hubspot som handlade om varför människor hatar att blogga vilket var rätt igenkännande. De skriver att många har ett love/hate relationship med sitt bloggande. Här är en kort sammanfattning över några intressanta punkter de tog upp:

 1. Du tycker att du inte kan skriva. Strunta i att skriva som ett proffs. Skriv så som du pratar och tänker. Det är en blogg, inte en bok!
 2.  

 3. Du har inte tid att få in bloggandet i din vardag. Den här anledningen är bland de vanligaste och tyvärr finns det inga genvägar. Det tar tid att skriva kvalitativt innehåll. Bloggar du åt ditt företag så ta hjälp av kollegor och inspirera fler att blogga.
 4.  

 5. Jag vet inte var jag ska starta. Brainstorma. Tänk efter vem du skriver för. Vad kan de personerna tänkas ställa för frågor som gör att de hittar till din blogg? Överanalysera inte utan försök ta tag i en idé och skriv ner den.
 6.  

 7. För att få trogna bloggläsare är det viktigt att vara konsekvent. Blogga med jämna mellanrum, helst 2-3 gånger per vecka. Om du inte bloggar så ofta är det bättre att du är tydlig att du exempelvis bloggar varje fredag eller liknande.
 8.  

 9. Det tar tid innan du ser resultat. Ja, det gör det. För att motivera dig själv är en idé att sätta mål på dig själv. Exempelvis att du vill ha X antal shares. Belöna dig själv när du når dina mål.
 10.  

 11. Det är redan så många andra som bloggat om det ämne du funderar på. Ja, självklart kommer det finnas flera som bloggar om samma eller liknande ämnen men försök vinkla det på ett annorlunda sätt eller ge det en personlig touch.
 12.  

 13. Min chef tycker bloggande är slöseri med tid. Har du detta problem är det viktigt att du mäter din blogg för att kunna visa siffror på resultatet. Visa hur många läsare, delningar eller leads (signup nyhetsbrev m.m.) du får via bloggen.
 14.  

 15. Du tappar lusten för att ingen kommenterar eller delar dina inlägg. I det här fallet behöver du fundera för dig själv om du i blogginläggen uppmanar och bjuder in läsarna till att konversera och dela. Om du inte ställer frågor så kommer du inte få några svar.
 16.  

Lika mycket som jag skriver till er så skriver jag till mig själv för att pränta in att jag måste börja bli konsekvent! Inspiration och ämne brukar sällan vara ett problem för mig utan det är snarare att få ner tankarna i text. Men jag gissar att inspirationen ibland tryter för många så här kommer några tips om hur du får ideér till att blogga:

 • Gå på frukostseminarier
 • Gå på event i din bransch
 • Gå in på sociala nätverk som exempelvis Twitter och LinkedIn och se vad dina följare och personer i branschen pratar och diskuterar kring och skriv ett blogginlägg kring de. På Twitter kan du exempelvis och se ”Trending topics” för att hämta inspiration. Google Trends är ett annat verktyg som ger dig tips på vad många söker på som också kan ge dig inspiration och samtidigt skriva ett aktuellt blogginlägg
 • Läs bloggar
 • Läs böcker
 • Lyssna på podcasts
 • Ta en promenad, rör dig i miljöer du inte brukar och ta dig tid att fundera på saker och ting
 • Kontakta andra bloggare du gillar och fråga om de vill gästblogga

Ett sista tips är att gå in på Hubspot´s ”Blog Topic Generator” , som är ett verktyg som ger dig förslag på ämnen/rubriker till blogginlägg baserat på några ord du skriver in.

Exempel:

 

blogginspiration

 

Blogginspiration

 

Kanske mer roligt att testa än att använda konsekvent dock! Har ni några tips om hur man blir konsekvent i sitt bloggande?

Dela: