lifelogging

Vad är Quantified self (QS)/Lifelogging

Quantified Self är ett samlingsord för att vi loggar våra liv. Vi loggar allt från löprundan i Runkeeper, våra utgifter via Tink eller annan budgetapp, våra sömncykler via appar som Sleep cycle. Bärbara sensorer ökar hela tiden och utvecklas i snabb takt. Google Glasses är exempel på detta och kan spåra ditt beteende. Vissa tycker kanske att det är läskigt att vi spårar vårt beteende och våra liv på det här sättet. Den mer spännande aspekten på det hela är att vi faktiskt kan nyttja detta till vår fördel och förbättra våra liv.

Användning av lifelogging

För att börja med det absolut viktigaste vi har, vår hälsa. Tänk om vi genom att analysera vårt beteende kan förutse att vi håller på att bli sjuka och stoppa det i tid? Läkare kan inte ha koll på dig dygnet runt på det här sättet. Du kommer kunna se mönster och förutse saker som en läkare aldrig kan göra. Vi blir våra egna läkare i framtiden helt enkelt. Det finns även forum som PatientsLikeMe and CureTogether där personer med sjukdomar loggar sina liv och försöker hjälpa varandra att bli friska och lära sig av varandra om hur kroppen kan tillfriskna beroende på hur de lever. Jag har dock inte sett något motsvarande i Sverige.

Green Goose är ett annat exempel, ett start-up bolag i San Francisco som säljer små sensorer som man kan placera på saker som sin tandborste, vattenkannan, kopplet på din hund m.m. Då kommer du kunna mäta hur ofta du borstar tänderna, vattnar blommorna eller går ut med din hund.

En ytterligare aspekt är gamification, alltså att ta idéer från spelvärlden och införa det i områden som normalt inte förknippas med spel. Belöningar som används i spel gör att användarna i första hand blir engagerade och fortsätter använda applikationen, men att det i andra hand leder till positiva beteendeförändringar. Green Goose till exempel jobbar också med att få in gamification i det jag nämnde ovan.

Jag ser fram emot att se hur användandet av life logging utvecklas och hur det går från att enbart vara för early adopters till att vara en del av allas vardag!

Dela: